COLUMN: Een middagje op de thee bij onze Coco

Van “The little black dress” tot de  welbekende mantelpakjes en de chanel tassen met gouden kettingen, kortom een paradijs voor elke modeliefhebber.

Image

Zondag 29 december, de rustdag na het hele kerstfestijn en de powernap voor new years eve, besluit ik is anders te gaan spenderen dan de gemiddelde Nederlander. Het is half elf, en daar sta ik op een koud perron op Amsterdam centraal wachtend op mijn trein richting Den Haag. Vandaag breng ik een bezoek aan het Gemeentemuseum, met mijn steun en toeverlaat : Oma Boekee. Sinds ik mijn fashion and branding studie aan het Amsterdam Fashion Institute doe, is mijn oma’s oude passie herboren: ontwerpen. Bij elk project ontvang ik een telefoontje van oma vol met ideeën en enthousiasme.

Even later zit ik in de trein en staar ik naar buiten, aangezien de mensen  in de trein met hun cashual kleding en slobbertruien mij niet inspireren of in de sferen van Chanel brengen. Is Coco’s elegantie in de kleding van de Nederlander nog wel te vinden? In ieder geval niet hier. Waarschijnlijk  verkiezen deze mensen een ander transportmiddel boven het haringen-in-een-blik vervoer. Het enige waar ik me over verwonder is de man met zijn oud uitziende leren jack vol met levenssouvenirs, of simpelweg vieze vlekken.

Het is half twee, daar sta ik dan in een opeengehoopte massa in de gang voor de kassa van het gemeentemuseum. Een mengelmoes van opa’s en oma’s met hun kleinkinderen , een net gearriveerde vintagejeep met een groep vol stylisten op stilleto´s  en een stel oude vandagen. Allemaal gunnen we onszelf een middagje Chanel.

Eenmaal binnen, ontvangen ik en mentor Boekee een lezing van een uur over de legende. De zaal is vol en de engelstalige lezing begint. Helaas heeft onze lezeres een koudje opgelopen, waardoor zij om de haverklap in het hoesten uitbarst en de lezing wat vertraging oploopt. Ondanks deze bactieriële toevoeging aan het leven van Chanel, is de lezing erg interessant.  Veel informatie zit nog vers in mijn geheugen van het Fashion History examen waaraan ik een paar weken terug heb deelgenomen.

Na de lezing is het eindelijk zover, we kunnen de tentoonstelling gaan bewonderen. De zaal staat vol jonge fashionista’s die alles op camera vastleggen en de oude vandagen die alles uitvoerig lang staan te bekijken. Jawel, helaas komt dit cliché ook tot uiting op oma en mij. Verschillende mantelpakjes zijn te bewonderen zowel die van Chanel als imitaties ervan.

Het is ook mogelijk om op de foto te gaan met het jasje  van onze Coco of de bekende tas. Achterin de ruimte vinden we een explosie van paspoppen met allerlei interpretaties van  “The little black dress”. De poppen zijn perfect uitgestald, op verschillende hoogtes en prachtig in combinatie met het plafond dat is ingedeeld in vlakken en waar licht van buiten doorheen schijnt. In verschillende wanden zijn tv-schermpjes geïnstalleerd, waarop een interview te zien is met o.a. Marlene Dietrich over het dragen van Chanel.

De door de legende ontworpen sieraden geïnspireerd op de Barokstijl zijn in kastjes met roodfluwelen achtergrond tentoongesteld. Kan het allemaal nog eleganter vertoont worden? Ik verwonder me over de elegante oudere rijke dames die hier rondlopen. Is er dan toch nog wat van haar elegantie in Nederland te vinden? Of gebruikten zij dit uitje als een verkleedpartijtje.

S ’avonds wanneer ik mij in de trein bevind blijf ik met mijn gedachten bij de sferen van mijn middagje op de thee bij Chanel. Langzaam kom ik toch weer terug bij het hier en nu en besef ik mij dat vele oudere mensen nog wat kunnen leren van onze Coco.  Zij leert ons dat als je oud bent je er toch stijlvol uit kunt zien. Haar creaties met name het mantelpakje maakt een vrouw op leeftijd nou eenmaal rijker.

Image

Advertenties

Een gedachte over “COLUMN: Een middagje op de thee bij onze Coco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s